2

БОБЪР

 

1. Месец на раждане

2. Земно влияние

3. Слънчево влияние

4. Влияещ вятър

5. Влияещ елемент

6. Елементен клан

7. Рожден и животински Тотем

8. Растителен Тотем

9. Минерален Тотем

10. Тотем на полюрността

11. Проявление на личността

12. Любов и секс

13. Здраве

14. Подходящ цвят

15. Благоприятни периоди

16. Външна цел и вътрешно желание

17. Духовна алхимия

18. Предизвикателства на живота

19. Жизнен път и основна задача

20. Триграма на Идзин

21. Как да се отнасяме с хората с тотем

 

 

ОБОБЩЕНИЕ

 

Дата на раждане: 20 април–20 май.

Земно влияние: Време на растежа.

Влияещ вятър: Източен.

Тотем: Орел.

Посока: Изток:

Преобладаващ елемент: Земя с огън.

Елементен клан: Клан на костенурката (земен).

Функция: консолидиране.

 Рожден и животински тотем: Бобър.

Растителен тотем: Дива детелина.

Минерален тотем: Ясписов халцедон.

Тотем на полярността: Змия.

Подходящ цвят : Жълт

Музикален резонанс: Ре диез.

Личност: Решителен. Находчив. Оперативен. Методичен.

Чувства: Силни, напрегнати.

Характер: Работлив.

Намерение: Притежаване.

Положителни черти: Силна воля. Деловитост. Упоритост.

Отрицателни черти: Стремеж към собственост. На първо място са собствените му желания. Непреклонност.

Сексуалност: Искащ.

Съвместимост: Кълвачи, кафяви мечки и гъски.

Съзнателна цел: Сигурност чрез притежание.

Подсъзнателно желание: Освобождаване от привързаностите.

Жизнен път: Да открие и постигне това, което има трайна стойност.

Триграма Идзин:  Ли. Неугасващият огън. Успех чрез упоритост.

Духовна алхимия: преобладаващ Ин.

Трябва да култивира: Приспособимост, предприемчивост, състрадание.

Трябва да избягва: Стремежа към собственост, непреклонността, ината.

Начални тотеми: Бобър, орел, костенурка, дива детелина, ясписов халцедон, змия.

 

2.1. Месец на раждане: 20 април–20 май

2.2. Земно влияние: Време на растежа

Времето на растежа е вторият от пролетните цикли. Това е периодът, когато тревите израстват бързо и буйно, и преобразят пейзажа. В природата се извършват драматични промени, новият живот избуява и пуска дълбоки корени, земята процъфтява.

Това е времето, когато пролетта достига разцвета на своето проявление – с напълно разлистени дървета и разцъфнали цветя. Съзидателни сили на природата са напълно пробудени.

Хората, родени през Времето на растежа, са най–земните, най–материално настроените от всички, родени през пролетта. Те носят силна потребност от просперитет в материално отношение.

Този период заема възлово място върху Годишното колело. Той се намира на пресечната точка в сезонния цикъл – точно на средата на пътя между пролетното равноденствие на 21 март и лятното слънцестоене на 21 юни. Тази точка съвпада с последния ден на април, но от северните народи по–често е празнувана на 1 май. В древността народите от севера отбелязвали тази ден с Фестивала на пробуждането и инициациите, в чест на порастването и превръщането на децата в юноши, осъзнаващи любовта и сексуалното привличане. Този период бил възприеман и като време за изпитание, през което трябва да премине всеки, който се стреми да хармонизира ума, тялото и духа си.

Хората, родени през този месец, са романтични, с развито сексуално съзнание и макар че по природа са материалисти, те са устремени и към умствено и духовно усъвършенстване. Като цяло жизненият им път не е много гладък, защото са в непрестанен преход от едно ниво към друго и срещат доста изпитания, които понякога са мъчителни.

 

2.3. Слънчево влияние

Това е периодът, когато пролетта достига зенита си и ни подсказва, че слънчевата енергия се увеличава по пътя към връхната си точка. Затова хората, родени през това време, задължително проявяват творческа активност и организационни умения. Но ако използват слънчевата енергия в отрицателен аспект, могат да проявяват разточителство и арогантност.

Хората на този период са темпераментни и нежни по природа, но те могат да бъдат хладни, дори отмъстителни, ако считат някого за неприятел.

Съотнасят се със слънчевия знак Телец.

 

2.4. Влияещ вятър: Източен

Посока: Изток

Източните ветрове карат тревите да растат, а хората, които са им подвластни, подтикват към прозорливост. Тъй като Времето на растежа е по–скоро период на вкореняване, отколкото на покълване и буйно израстване, хората, родени през този месец, ще проявяват по–ярко изразено предпочитание към неща, които могат да докоснат и да им въздействат, отколкото към чисти идеи.

С други думи, тяхната прозорливост навярно търси онази сигурност, която можем да усетим, когато виждаме нещата отвъд границите на настоящето и на близкото бъдеще. Те се интересуват повече от материалните аспекти на живота, свързани обаче с дълбоките идеи на ума и с духовните принципи.

Изтокът е посоката на зората и пробуждането, затова олицетворява времето, когато трябва да се направят първите крачки към превръщането на мечтите в реалност. Затова духовното влияние, характерно за Времето на пробуждането, все още присъства в природата, но във Времето на растежа вече се насочва от вътрешно проявление към външна реализация – както при венчелистчетата на разцъфнало цвете. И тъй, докато соколите обичат да започват нови начинания, хората от Времето на растежа са по–склонни да стоят на едно място, за да осмислят и усетят това, което се намира около тях. Докато хората на пробуждането ще се хвърлят право в кипежа на събитията, дори да вали дъжд от неприятности, родените през месеца на растежа са по–склонни да наблюдават света от мястото, където са, дори и ако се намират в дъждовна капка.

Тотемът на Изтока е орелът.

 

2.5. Влияеш елемент: Земя с огън

Хората, родени през Времето на растежа, се влияят от силата на посоката и на елемента огън, който ги насища с трептения. Това е енергия, която по–скоро им дава възможност да получават нещо наготово, вместо сами да го направят. Неговата светлина се проявява във възторга, който изпитват към нещата, които ги привличат. Влиянието на огъня се отразява в творческите възможности, многостранност и практичност при преобразяване на нещата, които намират за съществени за собствената им сигурност и благополучие.

Тъй като огънят се свързва с духа, всички, родени през Времето на растежа, трябва да открият и осъзнаят духовните качества, стоящи в центъра на всяко материално проявление. С други думи, необходимо е да погледнат отвъд външната реалност и да постигнат острото зрение на орела, за да видят действителността зад границите на материята.

В своята циклична активност и земята въздейства върху хората, родени през месеца на растежа. Влиянието £ се долавя в стремежа им да притежават материални блага и в тяхната целеустременост и решителност. Но ако се прояви в негативен аспект, земята ще ги направи непреклонни и неподатливи към промяна, и дори малко алчни.

Полярността на огъня е (+), а на земята (–).

 

2.6. Елементен клан: Кланът на костенурката

Хората, родени през Времето на растежа, са свързани с клана на костенурката, който символизира влиянието на елемента земя. Не е трудно да се разбере защо от всички животни точно костенурката е избрана за символично олицетворение на земята. Тя носи твърда външна черупка, която покрива едно живо същество. Костенурката се появява бавно над водата, както някога земята бавно се издигнала над морето, а формата на гърба £ наподобява суша, гледана откъм морето. След като снесе яйцата си, костенурката ги оставя да се излюпят сами – също както прави Майката Земя с хората.

Елементът земя запазва стабилността и сцеплението на всички материални форми. Същите свойства и черти проявяват и родените под нейно влияние от Клана на Костенурката.

Хората от Клана на Костенурката изпитват остра нужда от стабилен дом, в който да се чувстват защитени и да пуснат корени, затова се стремят към здрави и градивни основи.

Те бавно постигат успех чрез постоянство и упоритост. Именно земният елемент в техния характер им позволява да напредват сигурно, упорито и трайно. Необходимо е обаче да се научат да поддържат земната енергия в равновесие с огнената, иначе стабилността им може да се превърне в инат и ненужно упорство, което ще донесе разочарование както на тях, така и на околните. Твърдостта може да се превърне в закостенялост на духа и липса на съчувствие, разбиране и състрадание, а естествената им грижливост да се изроди в нетактичност и незачитане. Постоянството и упоритостта са положителни качества, но ако липсва баланс, могат да се превърнат в студенина и да блокират проявата на чувства до такава степен, че родените през Времето на растежа да претърпят много болка и страдание.

 

2.7. Рожден и животински тотем: Бобър

Рожденият и животински тотем за родени между 20 април и 20 май е бобърът – земноводен гризач, който може да израсне до 90–100 сантиметра и тежи до 32 килограма.

При все че е преимуществено земно животно, сърдечно–съдовата система на бобъра му дава възможност да складира кислород и да стои под вода повече от четвърт час. Подвижните му предни крайници му позволяват да държи храната и да гризе като хамстер, а също така и да пренася през водата материали, с които да подобри естествената си среда.

Задните му крака са с ципести лапи, подобни на гребла и му позволяват да се движи с голяма скорост. Бобърът има мека кафява кожа, осеяна с множество мастни жлези, които я правят водоустойчива. Има и широка, плоска, люспеста опашка, която във водата му служи като кормило, а на сушата – като балансьор.

Бобрите са архитектите и строителите в животинското царство. Те могат да променят околната среда и да си осигурят безопасност и удобство. Способни са да отсекат дървета и клони с острите си зъби, за да имат материали, с които да строят бентове и да изградят изкуствени локви или езера, където да построят жилищата си от пръчки и кал. Способни са да дълбаят канали, простиращи се на стотици метри и да струпат земни пластове, които да служат като шлюзове за поддържане нивото на водата. Бобрите използват тези шлюзове, за да имат през годината постоянно нужното им количество вода.

Подобно на своя тотем, хората, родени през Времето на растежа, се трудят неуморно. Като бобрите, те винаги са заети да променят и подобряват жилищата и офисите си, като крайната цел е да почувстват сигурност и спокойствие, качества, съществени за тяхното благополучие.

Бобрите са хора, които лесно се приспособяват и имат творчески способности. Те са търпеливи и упорити и обикновено завършват това, което са започнали. Притежават градивен и творчески нюх и обикновено са добри в преустройството, както в емоционален, така и в материален план.

Бързи в усвояването на нови умения и пъргави в ръцете и ума, бобрите са добри в инженерните работи. Те успяват да задоволят своите потребности и да помогнат на околните да подобрят жизнената или работната си среда. Промените, които извършват, не са егоистични, от тях се възползват и околните.

Стабилността е много важна за хората, родени през Времето на растежа. Те се стремят да изградят трайни взаимоотношения и се привързват към всичко, което намират за ценност.

 

2.8. Растителен тотем: Дива детелина

Дивата детелина (Trifolium pratense), понякога наричана червена детелина, е многогодишно растение, което покрива като килим полята в райони на Северна Америка и на части от Европа. Тя е обичан тотем сред много племена на коренните американци. Има късо, добре закрепено коренище, от което излизат няколко влакнести стъбла, които израстват на петдесет сантиметра височина. Листата са с три овални листенца и имат едно съцветие с червеникави и червеникавобели цветове.

Растението захранва почвата с азот и предоставя на пчелите прашец, от който става великолепен мед. Детелината дава и прекрасен фураж за добитъка.

Детелината е използвана за медицински цели от коренните американци и от народните в Европа. Служи за лекарство против запек и за повишаване на апетита. Твърди се, че от нейните съцветия може да се приготви чай, който стимулира черния дроб и жлъчката. Отварата от листа се прилага за успокояване на астралното и емоционалното тяло, когато човек е подложен на напрежение и стрес.

Подобно на своя растителен тотем, чийто корени не проникват дълбоко, а са закрепени здраво на повърхността на земята, за да предостави пищен килим от зеленина, бобрите имат “земно” поведение и се придържат към онази стабилност, която поражда всички “земни” неща. Както растението подхранва почвата и животните с полезните си вещества, така и бобрите дават помощ и подкрепа на хората и проектите, с които са свързани. Нектарът на детелината дарява на пчелите суровина, от която правят чудесен мед, а хората, които са близо до бобрите, усещат тяхната доброта и стабилност.

 

2.9. Минерален тотем: Ясписов халцедон

Ясписът е матов кварц с червеникавокафяво, жълто и зелено оцветяване. Ясписът, свързван с хората, родени през Времето на растежа, е зеленият вариант, осеян с червеникави петна и е познат като халцедон или хелиотроп. Хелиотроп означава “слънцеотражател”. Както зелените листа на растението се издигат нагоре към слънцето, така и хелиотропът е бил разглеждан като помощник при извисяване на човешкото съзнание към духовното слънце и бил считан за камък на духа. Халцедонът е ценен високо от древните народи, които го дарявали с много свръхестествени способности. Неговите червени точици съдържат желязо, което му придава сила да действа като кръвоспиращо средство. Коренните американци използвали камъка за предпазване от рани и ухапвания от насекоми, както и за спиране на кръвотечение от носа или при порязване. Носен на пъпа, помагал при лечение на стомашни болки и чревни разстройства.

Ясписът е използван и за стимулиране на енергийните центрове в тялото (чакрите). За целта по гърба на лекувания се правели кръгови движения. Способността на халцедона да подрежда нещата в порядък, така че да работят ефективно, била ценена много високо.

Камъкът се използва за приготвяне на лечебен тоник. Поставя се в съд с вода за един–два дни и после се изнася на слънце. След няколко дни водата се изпива. Смята се, че водата абсорбира енергията от камъка, като тонизира и балансира енергията на финото тяло.

Подобно на своя минерален тотем, бобрите притежават способност да привеждат в хармония живота на други хора, ако използват правилно енергията си. Но ако тези енергии, било преднамерено или подсъзнателно, се насочват към чисто егоистични цели или за манипулиране на другите заради лични придобивки, тя има обратен ефект и поражда бъркотии, раздори и мъка.

 

2.10. Тотем на полярността: Змия

Европейските митове за змията и особено някои религиозни алегории, са я превърнали в същество, което много хора намират за отблъскващо и страшно. Но в източните културни традиции змията е ценена много високо заради способността си да се преобразява – да сменя често кожата си. Змията е била почитана от коренните американци като “учител по мъдрост”.

Бобрите изпитват вътрешен порив да реализират нещата във физически план. Те притежават способност да облекат идеите си във форма и да добият материални блага. Това, което хората, родени през Времето на растежа, могат да научат от своя допълващия тотем, змията, е много важно за духовния им възход и материално им благополучие. Змията може да научи бобрите, че материалната собственост сама по себе си може да предложи само незначително, мимолетно удоволствие и само нейното споделяне, а не притежание, може да донесе истинско задоволство. Най–големите радости в живота са тези, които споделяме с околните. Само тогава настъпва трансформиране на отношението от “Това е мое” в “Това е наше”. Бобрите ще подобрят живота си ако съберат малко мъдрост от змията, вникнат по–дълбоко в тайнствата на живота и открият онези нива, които стоят зад външната причинност на нещата.

 

2.11. Проявление на личността

 

Възрастен

Практични, надеждни и методични, бобрите са постоянни в намеренията си и упорстват, докато не постигнат целта си. Привързани са към дома си и ценят домашния уют до такава степен, че го превръщат в комфорт. Нужна им е спокойна и хармонична атмосфера, иначе стават нервни, лесно раздразнителни, напрегнати и склонни към смущения в храносмилателната система.

Бобърът е надарен с практичен ум и сръчност, притежава и добро художествено и естетично чувство и обича да изглежда добре. Бобрите са привлечени от красивите вещи, независимо дали е разцъфнало цвете или дърво, произведение на изкуството или елегантна дреха. За тях светът се състои от физически усещания.

Бобрите са консервативни и внимателни в поведението си и тъй като често вярват само на това, което виждат със собствените си очи, общо взето са ортодоксални в религиозно и философско отношение.

Мъжете бобри са упорити, прецизни, продуктивни и целеустремени. Тъй като сигурността е от съществено значение за тях, малко вероятно е да предприемат рисковани начинания.

Жената бобър притежава изтънчен усет към облеклото и въпреки практичността си има нюх към красивото Обича задушевната и уютна атмосфера и обикновено е добра къщовница.

Положителни черти: Практични. Надеждни. Търпеливи. Делови. Упорити. Решителни. Притежават силна воля. Мили.

Отрицателни черти: Мързеливи. Капризни. Непреклонни. Склонни към инат. Злопаметни.

Професионални възможности: Земеделие. Бизнес и търговия. Готварство. Шоу-бизнес. Домакинство. Инвестиране. Минно дело. Музика. Военна кариера. Недвижими имоти. Естествени науки. Театър. Скулптура. Писане.

 

Дете

Бебето бобър проявява две качества: жажда за собственост и упоритост, достигаща до инат. То не обича да споделя играчките си. Ако друго дете вземе играчката му, ще плаче упорито. Бебето бобър трябва да бъде отучено от желанието си да притежава, но това трябва да се направи с чувство за такт и нежност.

В училище младият бобър е склонен повече да зубри, отколкото да проявява фантазия, но има добри възможности за концентрация, така че успехът му е гарантиран. Младите бобри понасят добре здравата дисциплина и ясните, необременяващи правила, които им носят усещане за сигурността. Обикновено са най–зрелите членове на своята група.

 

Родител

Мъжът бобър намира удоволствие в ролята си на родител и обикновено е щастлив да отделя време на децата си, отговаряйки на техните нужди с топлота и обич. Тъй като има склонност да поставя акцент върху материалните неща, има риск да разглези децата си с лакомства, особено ако са дъщери. Той навярно ще постави високи изисквания към децата си. Бобърът е внимателен, толерантен и отзивчив, когато са по–малки, но става по–взискателен, като поизраснат.

Майката бобър обожава децата си и им се отдава изцяло. Когато поотраснат, става по–взискателна и не толерира мързела и безредието.

Когато децата влязат в юношеството, при родителите бобри се наблюдава тенденция към трудности в намиране на път към младото поколение и разбиране на техните идеи и поведение, които им изглеждат много по–различни от техните. Тази грешка е породена от техния консерватизъм и строгост.

 

2.12. Любов и секс

Бобрите са чувствени и вълнуващи любовници, с голям сексуален апетит и могат да бъдат много търсещи. В любовната игра са бавни и предпазливи.

Те са верни и всеотдайни любовници, но нуждата им да се чувстват сигурни ги кара постоянно да търсят доказателства, че партньорите им изпитват същите чувства към тях. Ако случайно партньорът даде повод за подозрение или събуди ревността им, стават непоносими и изискват непрекъснати доказателства за вярност.

В емоционално отношение стабилните и нежни взаимоотношения са от съществено значение за тях.

Мъжът бобър може да бъде истински чаровник, влагащ всички романтични нюанси в любовната връзка. Неговият сексуален апетит е толкова неутолим, колкото и стомахът му.

Жената бобър обича партньорът £ да бъде силен, дори малко агресивен, без да се опитва да я подчини, защото не обича да £ заповядват. Просто £ харесва партньорът £ да бъде истински мъж.

Съвместимост: Бобрите са съвместими с кълвачите, кафявите мечки и гъските (родените между 21 юни–21 юли, 22 август–21 септември, и 22 декември–19 януари).

Духовна сексуалност: (–) Основната духовна същност на бобрите е женска, но тя няма нищо общо с пола. Това означава, че бобрите обикновено са възприемчиви и стеснителни в своето поведение и желания и са по–скоро отзивчиви, отколкото агресивни. Във физическите взаимоотношения това означава, че е по–вероятно да отговорят на инициатива, отколкото сами да я поемат.

 

2.13. Здраве

Общо взето бобрите имат яко телосложение, но поради своята пристрастеност към хубавата храна и хубавите неща в живота често си угаждат и с напредването на възрастта стават податливи на сърдечни болести и смущения в бъбреците.

Най–уязвимата им област е гърлото. Податливи са на гърлени инфекции и страдат от гърло по–често от останалите. Другите области, предразположени към проблеми, са матката, простатата и пикочният мехур.

 

2.14. Подходящ цвят: Жълт

Жълтият цвят е вдъхновяващ и изразителен, жълтото е баграта на въображението и фантазията. Той разширява възможностите на ума, стимулирайки умствените способности. Жълтият цвят е цветът на спонтанността и на копнежа за разнообразие, затова родените през Времето на растежа трябва да се научат на радостта от промяната и разнообразието. Те имат богато въображение, но проявяват склонност към празни фантазии.

Жълтият цвят се свързва с интелекта и способността за разбиране. Какво се стремят да разберат бобрите? Първо – макар че може би не го осъзнават – те се стремят да разберат преди всичко себе си, при все че имат нужда да разберат и света около тях.

Музикален резонанс: Бобрите са настроени на музикалната нота ре диез.

2.15. Благоприятни периоди

Най–добрите месеци на годината за бобрите са 20 април–20 май, 22 септември–22 октомври и 22 декември–19 януари.

Най–добрият ден от седмицата е петък.

Най–добрите периоди на деня са от 5 до 7 часа сутринта и от 5 до 7 часа следобед.

 

2.16. Външната (съзнателна) цел и Вътрешното (подсъзнателно) желание

Движещата сила на бобрите е насочена към сигурност, която се поражда от желанието да притежават. Основният им стимул е желанието да имат и да притежават. Това им носи удовлетворение. Целта им е да усетят сигурност. Желанието на подсъзнателния аз на Бобъра е да се откъсне от тази привързаност – да се освободи от натрапчива жажда за собственост. Така че бобрите навярно ще бъдат въвлечени във ситуации, където ще намерят връзка между материалното и духовното начало. Именно тази връзка е “тяхната скъпоценна перла”, защото един от уроците в живота им е да се издигнат над очарованието на сетивата и да открият, че удовлетворението, за което жадуват, се намира отвъд привързаността им към чисто материални неща.

 

2.17. Духовна алхимия

Както видяхме, бобрите са под влиянието на съчетанието от “насочения” огън (+) и цикличната дейност на земята (–). Елементът земя активизира необходимостта да се изградят стабилни основи и да се натрупат блага. Но земята не би могла да съществува като жива единица без огъня, който гори в нейното ядро, както и без светлината и топлината, която идва от огъня на слънцето, така че бобрите трябва да открият своята вътрешна сила, която да ги мотивира, както и външната светлина, която им дава възможност да видят накъде вървят. Ясното виждане е необходимо за всеки човек, за да изгради върху твърда основа всичко, което прави, така че да осъществи целта си. Без това виждане каквото и да постигнем няма да бъде трайно, защото ще бъде подвластно на закона за промяната. Твърдата основа, от която бобрите действително се нуждаят, са истинските духовни ценности. А това, въпреки трудолюбието и упоритостта им, често се пренебрегва от усърдния бобър.

Влиянието на посоката е от пасивна към активна (– +), а духовното измерение на бобъра е женско (–). Следователно, съчетаването на тези полярности (+ – , – + и –) е знак за активна личност, която желае да бъде забелязвана и оценена, и която е подвластна на един силно балансиращ фактор, водещ към отзивчивост и приобщаване. Когато бобърът се намира под напрежение или стрес, импулсът да си прокара път чрез по–нататъшна активност трябва да бъде овладян, защото е по–добре духовният метаболизъм да бъде оставен да работи спокойно, за да намери своите вътрешни пътища, да застане на една линия с промяната и да донесе равновесие.

 

2.18. Предизвикателствата на живота

Макар че бобрите имат силно развита необходимост да се чувстват сигурни и стабилни в материално отношение, през живота си трябва да се научат да вървят по материалната пътека, без да се вкореняват прекалено много в земните неща и без да изпитват такава привързаност към тях, която да ги прави зависими. Именно тази привързаност и зависимост, стигащи почти до пристрастеност, им носи много мъки и страдания. Ако тенденцията да се впримчат в тази привързаност се разпространи в личните взаимоотношения и започне да доминира чувството за собственост, бобрите изживяват много тежки емоционални сривове.

Бобрите трябва да култивират своята гъвкавост и приспособимост и да преодолеят тенденциите към строгост, безразличие и прекалено големи чувствени апетити.

 

2.19. Главна функция и жизнен път

Главната задача на бобъра е да изгради солидни, сигурни и трайни основи. Стремежът към сигурност, когато се разгледа успоредно с връзката, която бобърът има с полярната си противоположност – змията – дава ключ към вътрешната духовна пътека. Бобрите са заети с търсене на материалната собственост, защото я приемат за доказателство за своята истинска стойност, но това е само сянката на вътрешния стремеж да открие нещата, които имат вечна стойност. Бобрите желаят свобода, но истинското освобождение идва само тогава, когато нещата, които притежават, вече не са окови. Присъщата способност на бобрите да работят творчески, контролира в известни граници стремежа им към материалното.

Жизненият път на бобъра ще ги научи как да облекчават болката от вътрешните рани, които причиняват страданията в ежедневието и как да проявяват състрадание и отзивчивост към изпадналите в нужда.

Главната цел може да се обобщи така: изява и контрол.

 

 2.20. Триграмата Идзин: Ли. Неугасващият огън

Блестящ, ясен и логичен. Проявява се в удоволствие, удовлетворение, чувственост и упоритост. Когато се съчетае със земята, подсказва за необходимостта от външна гъвкавост, така че вътрешната природа да запази своята устойчивост. Сочи успех, постигнат чрез постоянство.

 

2.21. Как да се отнасяме с бобрите

Бъдете добри слушатели. Бобрите обичат да дават съвети и да изразяват своите добре обмислени становища. Бъбриви са и няма да ви благодарят, ако се опитвате да ги надприказвате.

Правете им комплименти за това, което са придобили или постигнали. Ако сте поканени на гости у тях, вие ще намерите цял куп неща, които да харесате.

Бобрите са щастливи, когато ги похвалите или им дадете висока оценка. Направо засияват от радост. Но не се опитвайте да ги ласкаете. Бобрите мразят имитацията и всичко, което не е истинско и мирише на фалш или мошеничество. Бъдете искрени към хубавите неща, които казвате.

Бъдете внимателни, когато давате съвети. Бобрите приемат натрапените съвети като вмешателство, особено, когато засягат техния личен или семеен живот. Бобрите рядко са толкова горди, че да не поискат съвет, особено от хора, на които се доверяват и уважават.

Начало | Магическото колело
Цена 10 лв.