5

СЬОМГА

 

1. Месец на раждане

2. Земно влияние

3. Слънчево влияние

4. Влияещ вятър

5. Влияещ елемент

6. Елементен клан

7. Рожден и животински Тотем

8. Растителен Тотем

9. Минерален Тотем

10. Тотем на полюрността

11. Проявление на личността

12. Любов и секс

13. Здраве

14. Подходящ цвят

15. Благоприятни периоди

16. Външна цел и вътрешно желание

17. Духовна алхимия

18. Предизвикателства на живота

19. Жизнен път и основна задача

20. Триграма на Идзин

21. Как да се отнасяме с хората с тотем

 

 

ОБОБЩЕНИЕ

 

Дата на раждане: 22 юли–21 август.

Земно влияние: Време на узряването.

Влияещ вятър: Южен. Тотем: мишка

Посока: Юг

Преобладаващи елементи: Огън с вода.

Елементен клан: Ястребов (огнен) клан.

Функция: дейност.

Рожден и животински тотем: Сьомга.

Растителен тотем: Малина.

Минерален тотем: Карнеол.

Тотем на полярността: Видра.

Подходящ цвят: Червен.

Музикален резонанс: Фа диез.

Личност: Горда.

Чувства: Силни. Страстни.

Намерение: Господство.

Характер: Изискващ.

Положителни черти: Щедрост Великодушие. Съзидателеност.

Отрицателни черти: Деспотизъм. Надменност. Догматизъм. Нетолерантност.

Сексуалност: Неутолими.

Съмвестимост: Бухал и Сокол.

Съзнателна цел: Да командва.

Подсъзнателно желание: Емоционална стабилност.

Жизнен път: Да намери цел.

Триграма Идзин:  Кан, Вода. Желание за последователност.

Духовна алхимия: преобладаващ ян

Трябва да култивира. Толерантност. Правилни възгледи. Емоционална стабилност.

Трябва да избягва: Високомерие. Егоизъм. Надменност. Апатия.

Начални тотеми: Сьомга. Мишка. Ястреб. Малина. Червеникав халцедон. Видра.

 

5.1. Месец на раждане: 22 юли–21 август

5.2 Земно влияние: Време на узряването

Периодът от 22 юли до 21 август е време, когато слънцето изпраща най–много топлина, за да узреят плодовете на земята. Това е време, когато по традиция хората отдъхват от неуморния труд и се наслаждават на животворната слънчева светлина, преди да започне работата по прибиране на реколтата, която наближава. Това е времето, когато цялата природа благодари от сърце на Слънцето, давайки обилни плодове.

Времето на узряването е било считано за период на радост и топлина и тези качества намират отражение в хората, чиито рождени дни попадат в него.

По средата на този период хората в Северна Европа празнували “Фестивала на огъня”, наречен Ламмас, когото древните келти наричали Лугназад. На други места бил празнуван на 1 август и в Британия носел името “Празник на първите плодове”. С него се отбелязва началото на жетвата, докато лятото е още в разгара си. Но фестивалът бележи и една преломна точка древните вярвали, че след деня на лятното слънцестоене слънцето започва да отслабва и неговата мощ е в упадък.

Въпреки че бил празник на радостта и веселието, Фестивалът на огъня напомнял на хората, че нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Макар че слънцето все още грее с пълна сила и дните са горещи, кръгът вече се накланя към мрака, дните стават по–къси и напомнят, че идва есента, която е предвестник на зимата. Този фестивал е едно напомняне към хората, че нищо в материалния свят не е постоянно. Това е време и за осмисляне какво сме днес и какво се надяваме да станем утре.

 

5.3. Влияние на слънцето

През този месец се намираме в разгара на лятото, когато животворната сила на слънцето достига зрелостта си и поражда голяма трудова активност. Това е времето, когато топлината на нашето светило кара плодовете на земята да узреят. Родените през този период, когато слънцето достига най–голямата си мощ, обикновено са енергични, творчески и активни личности, чийто темпераментът може да бъде определен като “слънчев”.  Влиянието на слънчевата енергия върху тяхната личност е очевидно. То се проявява в чувството им за самоуважение. Подобно на слънцето и те обичат да ги гледат и да им се радват.

Съответстващия знак от слънчевата астрология е Лъв.

 

5.4. Влияещ вятър: Южен

Посока: Юг.

Топлите южни ветрове носят на хората, родени по Времето на узряването, приток на жизнена енергия, даряваща ги със способността да се захващат с трудни задачи, които другите биха отклонили, и да поемат бремето на отговорността. Силата на южната посока им дава енергия, която ги прави активни, енергични, дръзки и решителни, истински лидери, изпитващи радост да бъдат водачи.

Животинският тотем на Юга е мишката. Фактът, че хората, родени по Времето на узряването, които са толкова дръзки, агресивни и властни, се сравняват с малката мишка, може да изглежда нелеп, но както бе обяснено в предишната глава, значението на това животно не бива да бъде подценявано.

Мишката олицетворява разбирането на нещата, защото е много близко до тях. Това умение е валидно и за хората, особено по отношение на тяхната доверчивост и невинност.

Пълното обяснение на този тотем е направено в предишната глава.

Хората, родени в този период от годината трябва да вярват на усещанията и интуицията си, когато настъпят мъките на промените, които се изпитват в процеса на зреенето.

 

5.5. Влияещи елементи: Огън с вода

Водата олицетворява силата и мощта на Юга и, както видяхме в предишната глава, въздейства върху емоциите и чувствата.

Но водата е и реактив на “смесването” – течност, чрез която се постига разтваряне и разреждане – ето защо тя се отнася и към процеса на преобразуването.

Въздействието, което водата оказва на родените по Времето на узряването, не настъпва изведнъж. Това е процес, които изисква време. Хората от този период са обладани от мощен порив да се впуснат напред и да постигнат желаните промени, но едновременно с това те искат и да задържат постигнатото. За тях семейството е най–добрият източник на опора и сигурност.

Огънят поражда една особена циклична сила, която превръща всички, които са £ подвластни, в катализатори на събитията и пионери при прокарването на нови пътища.

 

5.6. Елементен клан: Ястребов (огнен) клан

Хората, родени през Времето на узряването, попадат в Ястребовия Клан, който се отъждествява с елемента огън. Огънят ги прави активни и енергични, пълни с неизтощим вътрешен плам. Тези хора обикновено са в центъра на всяка дейност, в която участват. Изпълнени са с толкова много усърдие, че ако не внимават, се излагат на опасност да изгорят в пламъка на своя прекален устрем.

Обичат топлината и близките взаимоотношения и са склонни да се обграждат с красиви предмети. Обстановката в техните домове е приятна и луксозна. Афинитетът им към слънцето и огъня често оказва благотворно въздействие. Често, когато са въвлечени във вихъра на някаква дейност или се нуждаят от възстановяване поради изтощение, излизането на слънце, отпускащото въздействие на солариума, гледката на пламъците в камината, дори простото съзерцаването на горяща свещ, оказва забележително успокояващ ефект и бързо възстановява загубеното равновесие.

Хората от ястребовия клан притежават вътрешна светлина и огнен темперамент, затова трябва добре да познават слънцето и неговите фази и сезони, което може да им помогне да разберат собствения си характер и да се научат как да регулират собствената си вътрешна светлина.

 

5.7. Рожден и животински тотем: Сьомга

В Британия и Северна Европа в древността сьомгата е почитана като царицата на рибите. Тя е величествено създание, което стига на дължина до 120 см и може да тежи над 30 килограма. Проявява удивителни умения, когато се отправя от морето към реката на своето раждане, където хвърля хайвера си, плувайки срещу течението. По време на това пътуване тя може да прескочи водопади с височина до 3 метра. Може би по тези причини в легендите се разказва, че сьомгата плува във водите на вдъхновението и пророчеството и е символ на мъдрост и целеустременост.

Друга подобна риба, есетрата, била почитана като тотем от много племена на коренните американци. Тя също се придвижва от морето към сладководни басейни. Живее в тинестото дъно на естуарните устия и през пролетта мигрира нагоре по течението на реките, за да хвърли хайвера си. Кожата £ е много груба, обсипана с костни пластини, които я правят царица на водите. Според коренните американци есетрата била символ на дълголетието, защото доживява до дълбоки старини. Хората, които имат сьомга или есетра като тотем, са благословени с дълголетие, така че могат да остареят с финес.

Движението на сьомгата и есетрата във водата е толкова грациозно, че почти не предизвиква вълнение. Хората, родени по Времето на узряването, носят някои от чертите на своя тотем и трябва да се научат да плуват в морето на живота, без да създават проблеми и безпокойства, и да се освободят от непрестанното съпротивление към промените и желанието си да подчинят другите, които са основа за всичките им беди. Водата се свързва с емоциите, а сьомгата е изключителен майстор при придвижване във водата, затова задачата на сьомгите е да се научат да владеят емоциите си.

 

5.8. Растителен тотем: Малина

Малината (Rubus strigosus) е високо горско растение, което достига на височина до 150 см и има светло зелени листа, с бледи долни страни. Цъфти с чашковидни цветове, а плодовете £ узряват през май. Плодовете са съставени от много дребни топчици, като всяко има собствена семка.

Малините са чудесни на вкус плодове, които се използват и в медицината, защото пречистват организма, действат като леко разслабително средство и стимулират отделителната система

Коренът на малината се използва като кръвоспиращо средство и има антибиотични свойства. Листата се употребяват за приготвянето на приятен билков чай, който облекчава гаденето, особено при бременните жени и е полезен по време менструация. Помага за прочистването на лигавиците и регулира нивото на кръвната захар.

Подобно на своя растителен тотем, сьомгите са популярни сред приятелите си, защото винаги са готови за удоволствия. Подобно на плода на малината, сьомгите не са това, което изглеждат. Малината прилича на зърно, но фактически е съвкупност от множество малки, отделни плодчета. Сьомгите, на свой ред, изглеждат твърди, дори груби и изпълнени със смелост, но под повърхността им тупти меко и нежно сърце. В обратен план могат да изглеждат чаровни и мили, дори мекушави, но същността им да се окаже бодлива.

Както малината, сьомгите трябва да бъдат полезни за околните и да им помогнат да решат проблемите си.

 

5.9. Минерален тотем: Карнеол

Карнеолът е полупрозрачен халцедон с гладка, восъкообразна форма, който се намира в пукнатините на скалите. На цвят може да бъде червен, оранжев или червеникавокафяв. Името му означава “с цвят на месо”.

Този камък олицетворява почтеността и сред коренните американци често е символизирал силата и красотата на земята. Карнеолът притежава свойствата на добър резонатор, затова му е приписвана способността да подтиква към действие, да смекчава конфликтите и да разпръсква гнева – състояния, на които сьомгите са подвластни. Карнеолът създава чувство на удовлетворение, затова родените през Времето на узряването трябва да носят този камък.

Тъй като обикновено сьомгите са силни личности, със склонност да се налагат над другите и да действат импулсивно, карнеолът може да им помогне да развият самоконтрол.

Това е камъкът на кръвните връзки и семейното единство, защото основното му качество е способността за укрепване.

Коренните американци вярвали в лечебните свойства на карнеола и го използвали при лечение. Понякога го окачвали на ремък и го пускали да се люлее като махало над открита рана, защото кръговото движение задействало процеса на излекуване.

 

5.10. Тотем на полярността: Видра

Пламенният темперамент на сьомгите и желанието им винаги да бъдат с нещо, може да ги подтикне към импулсивни действия, водещи до недоразумения, които да наранят чувствителната им природа.

Те могат да се предпазят от това, като вземат поука от своята противоположност – видрата, която макар и да се счита за най–благородното животно в същото време е много забавно същество. Видрата може да послужи за пример на сьомгата как да балансира напрегнатата дейност с мигове на отмора и как да регулира своята агресивност, трансформирайки я в нежност.

Сьомгите могат да се научат от видрата, че нежността също притежава сила, а в състраданието се крие енергия, която може да ги доведе до желани резултати.

Човек може да достигне до истинските ценности, когато даде воля на чувствата си и никога не забравя, че получаването върви ръка за ръка с даването. Видрата може да посочи пътищата за преоткриването на тези истини.

 

5.11. Проявление на личността

 

Възрастен

Няма половинчати неща за гордите, енергични и възторжени сьомги. Цялата им природа излъчва самоувереност. Те не само няма да оставят и капка съмнение, че ще управляват нещата, но ще претендират за правото да контролират живота на околните. Сьомгите предявяват претенциите си толкова добросърдечно, че другите често са склонни да им позволят да ги осъществят.

Сьомгите са категорични в мненията си. Тяхната дума винаги е най–меродавна, каквито и тези да се разискват. Проблемът е, че са склонни да променят вижданията си радикално и да ги поддържат с толкова жар и убеждение, че ще убедят другите, че никога не са променяли становището си. Тяхното самочувствие се съчетава с жажда за слава и стремеж към самоутвърждаване, но в емоционално отношение са много уязвими и раними, когато ги пренебрегнат или отхвърлят любовта им.

Макар че са много рационални, за сьомгите е трудно да взимат правилни решения, защото егоистичната им природа ги прави уязвими за ласкателства и измами. Обичат да драматизират нещата и в резултат на това преувеличават проблемите и трудностите на дадена ситуация.

Мъжът сьомга е много сръчен, независимо дали става дума за ремонт на домакински уреди или за нечий живот. Сьомгите са експерти по даване на съвети на околните, но не са способни да открият и разрешат собствените си проблеми.

Дори когато пред тях има оптимистични перспективи, сьомгите често се оказват в плен на мрачни настроения и безнадеждност, ако почувстват враждебност, ако не им провърви в любовта или бъдат предадени от близък приятел.

Жената Сьомга се грижи за външния си вид и е доста придирчива към дрехите си. Тя е добра приятелка, но преценките £ не почиват винаги на здрава основа. Вместо да премерва хората според техния характер и топлината, която носят, тя лесно се оставя да бъде измамена от привидности и ласкателства.

Сьомгите, както мъжът, така и жената, отделят голямо внимание на външния си вид, като почти стигат до суета. Мъжът полага грижи за тялото си, а жената за дрехите, прическата и особено за грима си.

Положителни черти: Щедри. Великодушни. Творчески. Възторжени. Доверчиви. Авторитетни. Горди.

Отрицателни черти: Тиранични. Надменни. Тщеславни. Нахални. Догматични. Превзети.

Професионални възможности: Изкуство. Административна работа. Кино. Телевизия. Обществени науки. Психология. Политика. Журналистика. Военна служба. Шоу-бизнес. Теология.

 

Дете

Бебето сьомга има нужда от изключително внимание, стигащо до обожаване. Колкото повече шетня има около него, толкова е по–щастливо. Наблюдавайте такова кърмаче в кошчето му, докато е заобиколено от преданите родители и почитатели, и ще видите, че то се разтапя от щастие.

Бебето сьомга е игриво и приветливо, стига да получи това, което иска. Общо взето то се нуждае повече от внимание, отколкото от играчки. Ако продължите да глезите детето, когато порасне, ще отгледате един малък тиранин. То трябва да бъде възпитано да уважава правата на другите, така както уважава своите. Навярно ще е нужно да го научите на дисциплина и ясни правила, за да осъзнае, че не е единственото дете на света.

Децата сьомги са добри ученици, но са доста мързеливи, така че имат нужда от помощ. Насърчавайте ги да покажат, че могат да се справят по–добре от другите.

 

Родители

Сьомгите стават горди и любящи родители, макар че има опасност да са прекалено авторитарни и да властват над децата до такава степен, че да потискат тяхната личност и да ги лишат от самоувереност.

Сьомгите не се чувстват обременени в ролята си на родители. Възприемат я с възторг и прекарват много време с децата, изживявайки много радост и задоволство в този контакт.

 

5.12. Любов и секс

Любовта е от съществено значение за благополучието на сьомгите. Мъжът сьомга е темпераментен, пламенен и открит любовник. Жената сьомга притежава огнено обаяние и доста театрално изразява емоциите си.

Сьомгите се отдават напълно. Способни са на страстна и луда любов и са толкова енергични, че могат да се любят цяла нощ.

Като съпруг, сьомгата е добър къщовник. Не му е приятно ако има жена с кариера, още повече, ако нейната работа е по–отговорна и по–доходна от неговата. Кариерата на жена му трябва да бъде самият той.

Половият нагон в жената сьомга е силен и тя постоянно се нуждае от любов, за да бъде добре балансирана.

Съвместимост: Сьомгите са съвместими с бухалите и соколите, родените между 23 ноември–21 декември и 21 март–19 април.

Духовна алхимия: (+) Основната духовна сексуалност на сьомгата е мъжка, което означава, че обикновено са екстровертни, доверчиви и енергични.

 

5.13. Здраве

Сьомгите рядко се разболяват, а когато се случи, се възстановяват бързо. Интензивността на тяхната дейност им създава здравословни проблеми. Тъй като нямат спирачки и трудно признават своята емоционална уязвимост, те се изправят пред опасността да прекаляват с работа и в последствие да страдат от стрес и нервни разстройства. С възрастта имат склонност към високо кръвно налягане и влошено кръвообращение

Тяхната склонност да се напрягат с всичка сила ги прави податливи на наранявания, особено на гърба, и счупвания на краката или глезените.

 

5.14. Подходящ цвят: Червен

Червеният цвят, който е с най–голяма дължина на вълната и с най–малка честота на спектъра, се свързва повече с физическия аспект на човека. Той ободрява и стимулира, защото поражда адреналин, който възбужда приятно нервната система.

Хората, които се влияят от червения цвят, обикновено са самоуверени и в стремежа си да получат своето нямат никакви задръжки. Те са индивидуалисти и желаят да утвърдят както себе си, така и убежденията си.

Предназначението на червения цвят е да подтикне към проявление чрез външния опит. Той носи импулса за постигане на успехи, но хората, които са му подвластни, често виждат само обектите. Сьомгите изпитват удоволствие да се ангажират във водовъртежа на дадена дейност, но ако пътищата им за проявление и разрастване бъдат блокирани по някакъв начин, обхваща ги чувство на безсилие и тревога и изпитват силно нервно напрежение.

Сьомгите са склонни към крайности в поведението, проявявайки се като деспотични, агресивни и темпераментни в действията си. Трудно им е да постигнат баланс и толерантност към мнението на другите, защото червеният цвят им оказва много мощно въздействие. Големият урок, които Сьомгите трябва да научат, е че на света живеят и други хора, освен самите тях.

Периодите на спокойствие, когато не са нужни големи количества физическа енергия и време, отделено за размисъл и медитация, са пътищата към намиране на този баланс.

Музикален резонанс: Сьомгите са настроени към музикалната нота фа диез.

 

5.15. Благоприятни периоди

Най–добрите месеци на годината за сьомгите са 22 юли–21 август, 23 ноември–21 декември, и 21 март–19 април.

Най–добрият ден на седмицата е неделя.

Най–добрите периоди на деня са от 11 до 13 часа и от 23 до 1 часа.

 

5.16. Външна (съзнателна) цел и вътрешно (подсъзнателно) желание

Външният стремеж на сьомгата е власт. Сьомгите трябва да постигнат собствена реализация в живота, иначе ги обхваща най–ужасният им страх – от провал.

Вътрешната им задача е да натрупат мъдрост в емоционален план, защото колкото са здрави във физическо отношение, толкова са слаби в емоционално.

 

5.17. Духовна алхимия

Силата и желанието за промяна, породени от влиянието на огъня, се неутрализират от емоционалната чувствителност, породена от въздействието на водата. Това съчетание е знак, че израстването им идва чрез опита във взаимоотношенията с околните и от умението да бъдат искрени. Огънят на промяната влиза в контакт с водата на емоциите и прави възможно желанията и намеренията да се извисят над светските стремежи. При наличието на силно влияние на посоката (+ +), елементната полярност на огъня (+) и водата (–) и мъжката духовност (+), се получава по мъжки агресивна личност. По този начин съчетанието е (+ +, + – и +).

 

5.18. Предизвикателствата на живота

По своя жизнен път сьомгите навярно ще се озоват в ситуации, в които ще бъде необходимо да открият как да лекуват емоционалните си травми, без да загубят своята сърдечност, състрадание и способност да обичат и да бъдат обичани.

Едно от главните предизвикателства на живота им е да се научат да плуват през водите на емоциите, без да създават съпротивление, защото именно съпротивлението към промените и пренебрегването на емоционалните нужди на другите хора им причиняват най–големи травми и разстройства.

Трябва да култивират: Толерантност. Здрави преценки. Емоционална стабилност.

Трябва да избягват: Надменност. Надутост. Егоизъм. Безделие.

 

5.19. Основна задача и жизнен път

Основната задача на сьомгите е да култивират своя ярко изразен характер, който постоянно се стремят да изразяват. Но жизненият път ги води към нещо повече от това.

Желанието на сьомгите да са в центъра на вниманието се противопоставя на нуждата им да стоят извън тълпата и така да изявят своята индивидуалност. Макар че са надарени със силна воля, която им позволява да си пробиват път напред, те имат нужда от постоянно успокояване, за да запазят баланса.

Нужно им е да открият истинската си цел и посока, но тя може да бъде намерена само ако впрегнат цялата си воля в този посока, а не се разпиляват в опити да контролират околните. Трябва да осъзнаят, че могат да постигнат желаното чрез собствената воля, а не чрез използването на другите. Упоритостта да се справят сами е силата, от която се нуждаят, за да реализират заложбите си.

Усвояването на способността да контролират своя егоизъм изисква голяма сила – не става въпрос за физическа мощ, а за духовната енергия, която единствена е в състояние да управлява и най–трудните аспекти на човешката психика.

Основна задача на Сьомгите е постигането на умение да се доверят на доверието и почтеността, вместо на гордостта и суетата, а това не е лесна задача.

 

 5.20. Триграмата Идзин: Кан, Бездънната вода

 

Хората, родени по Времето на узряването, се намират в югоизточната посока на Колелото на годината. Прилежащата им триграма символизира несигурността на дълбоката вода, която е опасна за всички, с изключение на тези, които умеят да плуват добре.

Никой не може да остане спокоен в бързо течащата вода, защото постоянният напор на буйното течение няма да му позволи. Постоянството се постига ако човек остане верен на вътрешния си Аз, защото в него е съсредоточена една безкрайна мъдрост, която може да бъде отключена. Само вътрешният Аз дава спокойствие и хармония.

 

5.21. Как да се отнасяме със сьомгата

Действайте прямо и конкретно. Сьомгите не обичат бавенето и заобикалките. Изслушайте мнението на сьомгата – това е единственото, което е от значение за тях. Те стават нетърпеливи, когато ги прекъсват.

Насърчавайте сьомгите чрез похвала, но не с ласкателство. Ако заподозрат, че не сте искрен, бързо ще загубят уважението си към вас.

Начало | Магическото колело
Цена 10 лв.